Stel je voor: je hebt een webshop opgezet, helemaal klaar om de wereld te veroveren met jouw unieke producten. Maar wacht even! Voordat je de digitale deuren opengooit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alles netjes volgens het boekje doet. In Nederland gelden er namelijk specifieke regels voor online verkopen. Denk hierbij niet alleen aan wat je klanten zien, zoals je assortiment of je flitsende homepage, maar ook aan de minder zichtbare, maar o zo belangrijke, kleine lettertjes… De verplichte informatie op je webshop!
Van informatieplicht tot privacyregels, er zijn zes kernpunten waar je rekening mee moet houden om je webshop niet alleen geweldig, maar ook wettelijk in orde te maken. In deze blog nemen we je mee door deze punten en zorgen we ervoor dat je webshop niet alleen klaar is voor de klant, maar ook voor de wetgever. Zo kun je met een gerust hart ondernemen en kunnen je klanten met een gerust hart shoppen. Laten we beginnen!
1. Informatie over het Bedrijf
In de online wereld is transparantie key. Dit betekent dat je als webshop helder moet zijn over wie je bent en hoe klanten je kunnen bereiken. De eerste en belangrijkste verplichte informatie op je webshop is dan ook de informatie over jouw bedrijf: de officiële naam, waar je kantoor zit (het adres dus), hoe klanten je aan de lijn kunnen krijgen (telefoonnummer), hoe ze je kunnen mailen (e-mailadres), en je officiële stempels (KvK- en btw-nummer). Zorg ervoor dat deze info niet verstopt zit in een digitaal hoekje, maar makkelijk te vinden is voor iedereen die iets bij je wil kopen. Zo simpel is het!
2. Productinformatie
Kijk, het is alsof je op een eerste date alles wilt weten over de ander. Bij producten is dat niet anders. Je klanten willen álles weten: van het typenummer tot de kleur, van de prijs (inclusief die ongezellige belastingen) tot de extra kosten voor het verzenden. Ze zijn ook benieuwd hoe ze kunnen betalen en wanneer hun nieuwe aanwinst op de stoep staat. De termijn waarin ze ‘ja’ mogen zeggen tegen jouw aanbod en wat ze kunnen verwachten als het product meer beloofde dan het waar kon maken (lees: garantievoorwaarden), moet allemaal kristalhelder zijn en is daarom ook verplichte informatie op je webshop. Transparantie is hier het toverwoord en beschermt je klanten tegen de ‘had ik maar’-momenten na de aankoop.
3. Wettelijke Garantie
Ooit een broodrooster gekocht die na twee keer gebruiken meer rook dan broodjes produceerde? Nou, jouw klanten willen dat dus ook niet. Daarom moet je ze vertellen over de wettelijke garantie. Dat is de belofte dat alles wat je verkoopt, werkt zoals het hoort. Werkt het niet? Dan heb je het recht om het product te laten repareren, te ruilen of je geld terug te krijgen. Dit moet jij als verkoper duidelijk maken en vermelden als verplichte informatie op je webshop, zodat je klanten weten dat ze niet aan hun lot overgelaten worden als het product tegenvalt.
4. Herroepingsrecht
We kennen het allemaal, dat ‘toch niet zo blij mee’ gevoel na een aankoop. Gelukkig hebben je klanten 14 dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden de deal te annuleren. Dit ‘bedankt, maar nee bedankt’-recht noemen we het herroepingsrecht. Informeer je klanten hierover en zorg voor het wettelijk voorgeschreven modelformulier op je site. Zo kunnen ze, als ze willen, makkelijk terugkrabbelen van hun aankoop. Het is niet alleen netjes, maar ook wettelijk verplichte informatie op je webshop.
5. Orderbevestiging
Het is een beetje als de ‘leesbevestiging’ bij een appje. Als klanten iets bij je kopen, willen ze weten dat het is aangekomen. Een snelle orderbevestiging is daarom essentieel. Het geeft ze de zekerheid dat hun bestelling in goede orde is ontvangen en dat jij ermee aan de slag gaat. Geen bevestiging ontvangen? Dan mogen ze de koop ontbinden. Dat is zowel een geruststelling voor de klant als een stok achter de deur voor jou om snel en efficiënt te communiceren.
6. Privacy en Veiligheid
In een wereld vol digitale spionnen is privacy de superheld. Daarom moet je webshop de persoonlijke gegevens van je klanten behandelen als de kroonjuwelen. Dit betekent dat je moet voldoen aan de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat SSL-certificaat? Dat is je digitale kluis. Zonder dat certificaat geen beveiligde verbinding en zonder beveiligde verbinding geen vertrouwen van je klanten. Kortom, zorg voor een veilige omgeving waarin je klanten zonder zorgen hun gegevens kunnen achterlaten. De cookie melding is dus ook verplichte informatie op je webshop.
Waar Vermeld Je Deze Verplichte Informatie op je Webshop?
Zorg ervoor dat de cruciale informatie over je bedrijf en je producten niet verstopt zit op je website. Geef het een prominente plek, waar het direct in het oog springt. Een logische plek is bijvoorbeeld in de footer of in een duidelijk gemarkeerde ‘Over ons’-sectie. Maar daar stopt het niet. Wanneer je klant een aankoop doet, bevestig je alle essentiële gegevens nogmaals in de bevestigingsmail. Het lijkt misschien overbodig, maar het is een vorm van klantenservice die vertrouwen opbouwt. Zo kan je klant met een gerust hart op de ‘bestellen’ knop drukken, wetende dat alle belangrijke informatie binnen handbereik is.
Conclusie
Het runnen van een webshop is meer dan alleen het verkopen van producten; het is een vertrouwensband opbouwen met je klanten door transparantie en betrouwbaarheid. Door alle verplichte informatie op je webshop en in je communicatie toegankelijk te maken, leg je de basis voor een duurzame relatie met je klanten. Als je daarbij hulp nodig hebt, staan wij bij NOMAXX klaar om je te ondersteunen met onze expertise in WordPress, SEO, marketing en WordPress service hosting. Lees hier meer over onze diensten of neem contact met ons op om ervoor te zorgen dat jouw webshop niet alleen voldoet aan alle wettelijke eisen, maar ook uitblinkt in gebruikerservaring. Laten we samenwerken om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen!